Resep Nasi Daging
Bahan Dasar :
- 3 cawan beras
- 2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak
- 2 sudu besar rempah kurma Adabi (pilihan)
- Sedikit rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkuh, buah pelaga dan kulit kayu manis)
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 1 helai daun pandan
- Air rebusan daging
- Daging yang telah direbus
- Garam
Cara memasak :
- Basuh beras dan toskan. Jika guna beras basmathi, rendam beras dahulu selama 30 minit.
- Panaskan minyak sapi atau minyak masak.
- Tumis 4 sekawan, bawang putih, bawang besar, halia dan daun pandan sehingga sedikit garing dan naik bau.
- Masukkan 2 sudu rempah kurma, gaul sebati. Tak nak letak pun tak apa.
- Masukkan beras yang sudah ditoskan dan gaul rata.
- Masukkan air rebusan daging mengikut sukatan beras yang selalu anda masak. Untuk beras basmathi, 1 cawan beras bersamaan 1 setengah cawan air.
- Masukkan daging mengikut kuantiti yang dimahukan.
- Perasakan dengan sedikit garam.
- Tunggu nasi masak seperti biasa.
- Voilà dan selamat mencuba!
Resep Sup Daging
Bahan Dasar :
- 500 gram daging
- 1 biji sup bunjut Adabi (boleh gantikan dengan rempah 4 sekawan kalau tak ada sup bunjut)
- 3 biji kentang
- Sedikit halia
- 2 sudu besar minyak (untuk tumis darat)
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Garam
- Daun bawang
- Daun sup
Cara Memasak :
- Rebus 500 gram daging. Sukatan air mengikut kemahuan masing-masing. Air rebusannya boleh digunakan untuk masak nasi daging.
- Masukkan sup bunjut dan halia. Rebus sehingga daging lembut.
- Masukkan 3 biji kentang yang dipotong.
- Perasakan sup dengan garam.
- Setelah sup siap, panaskan minyak. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah.
- Goreng sehingga garing tapi jangan sampai hangit.
- Apabila bawang sudah garing, terus tuangkan tumis darat ke dalam sup daging yang sudah siap di dalam periuk.
- Hidangkan bersama daun bawang dan daun sup.
- Voilà! Selamat makan semua!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar