Sharing Recipes | Nasi Daging & Sup Daging

 Resep Nasi Daging


Bahan Dasar :

  1. 3 cawan beras
  2. 2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak
  3. 2 sudu besar rempah kurma Adabi (pilihan)
  4. Sedikit rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkuh, buah pelaga dan kulit kayu manis)
  5. 1 biji bawang besar
  6. 3 ulas bawang putih
  7. Sedikit halia 
  8. 1 helai daun pandan
  9. Air rebusan daging
  10. Daging yang telah direbus 
  11. Garam

Cara memasak :

  1. Basuh beras dan toskan. Jika guna beras basmathi, rendam beras dahulu selama 30 minit. 
  2. Panaskan minyak sapi atau minyak masak.
  3. Tumis 4 sekawan, bawang putih, bawang besar, halia dan daun pandan sehingga sedikit garing dan naik bau. 
  4. Masukkan 2 sudu rempah kurma, gaul sebati. Tak nak letak pun tak apa. 
  5. Masukkan beras yang sudah ditoskan dan gaul rata. 
  6. Masukkan air rebusan daging mengikut sukatan beras yang selalu anda masak. Untuk beras basmathi, 1 cawan beras bersamaan 1 setengah cawan air. 
  7. Masukkan daging mengikut kuantiti yang dimahukan. 
  8. Perasakan dengan sedikit garam.
  9. Tunggu nasi masak seperti biasa. 
  10. Voilà dan selamat mencuba!


Resep Sup Daging


Bahan Dasar :

  1. 500 gram daging
  2. 1 biji sup bunjut Adabi (boleh gantikan dengan rempah 4 sekawan kalau tak ada sup bunjut)
  3. 3 biji kentang
  4. Sedikit halia
  5. 2 sudu besar minyak (untuk tumis darat)
  6. 3 biji bawang merah
  7. 3 ulas bawang putih 
  8. Garam 
  9. Daun bawang
  10. Daun sup
Cara Memasak :
  1. Rebus 500 gram daging. Sukatan air mengikut kemahuan masing-masing. Air rebusannya boleh digunakan untuk masak nasi daging. 
  2. Masukkan sup bunjut dan halia. Rebus sehingga daging lembut. 
  3. Masukkan 3 biji kentang yang dipotong. 
  4. Perasakan sup dengan garam.
  5. Setelah sup siap, panaskan minyak. Masukkan hirisan bawang putih dan bawang merah. 
  6. Goreng sehingga garing tapi jangan sampai hangit. 
  7. Apabila bawang sudah garing, terus tuangkan tumis darat ke dalam sup daging yang sudah siap di dalam periuk. 
  8. Hidangkan bersama daun bawang dan daun sup. 
  9. Voilà! Selamat makan semua!

Made by : Noor Husna

Komentar