Sharing Recipes | Sambal Tumis Sardin


 Bahan Dasar :

  1. 1 tin sardin
  2. 2 sudu minyak masak
  3. 1 biji bawang besar
  4. 2 ulas bawang putih
  5. 3 biji cili padi
  6. 2 keping asam keping
  7. 3 sudu cili kisar
  8. Dua helai daun limau purut
  9. Garam

Cara Memasak :

  1. Panaskan minyak, tumis bawang sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar. Kemudian, masukkan cili padi (ikut kuantiti kemahuan masing-masing)
  3. Masukkan sardin. Masukkan air sedikit ke dalam tin, kocak sikit dan masukkan ke dalam kuali. 
  4. Masukkan daun limau purut dan asam keping. 
  5. Kalau tak ada asam keping, masukkan air asam jawa sikit. 
  6. Rasa dan perasakan dengan garam.
  7. Siap! Makan dengan nasi panas, sedap!

Made by : Noor Husna

Komentar