Bahan Dasar :
- 1 tin sardin
- 2 sudu minyak masak
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji cili padi
- 2 keping asam keping
- 3 sudu cili kisar
- Dua helai daun limau purut
- Garam
Cara Memasak :
- Panaskan minyak, tumis bawang sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kemudian, masukkan cili padi (ikut kuantiti kemahuan masing-masing)
- Masukkan sardin. Masukkan air sedikit ke dalam tin, kocak sikit dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan daun limau purut dan asam keping.
- Kalau tak ada asam keping, masukkan air asam jawa sikit.
- Rasa dan perasakan dengan garam.
- Siap! Makan dengan nasi panas, sedap!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar