Bahan Dasar :
- Satu cawan beras sushi (Sumo Calrose Rice)
- Rumpai laut keping (Yaki Nori)
- Tuna mayonis
- Dua biji telur
- Minyak bijan
- Bijan putih
- Salad
- Garam
- Gula
Cara Memasak :
- Masak beras sushi. Sukatannya ialah satu cawan beras bersamaan dengan dua cawan air.
- Masak seperti biasa. Selepas masak, masukkan ke dalam bekas.
- Letakkan dua sudu minyak bijan, sedikit garam dan gula. Gaul sebati, ketepikan untuk sejukkan sedikit nasi.
- Siapkan bahan-bahan lain.
- Boleh letakkan bahan-bahan lain seperti sosej, filamen ketam, hirisan lobak merah, timun dan sebagainya.
- Dalam resepi ini, saya hanya gunakan telur hancur (scrambled egg), tuna dan salad sahaja.
Cara Menggulung Sushi :
- Basahkan tangan sedikit atau boleh gunakan sarung tangan plastik untuk mengelakkan daripada melekit.
- Letakkan bahagian rumpai laut yang bersinar di bawah. Bahagian kasar di atas.
- Ratakan nasi di atas rumpai laut.
- Letak telur hancur, tuna dan salad sekata.
- Gulung rumpai laut perlahan-lahan. Ketatkan dan jangan lupa memerah gulungnya supaya bahan tidak jatuh waktu dipotong.
- Gulung sampai selesai dan biarkan sushi berehat sebentar sebelum dipotong bagi mengelakkan sushi terkoyak apabila dipotong.
- Sapu minyak bijan di atas sushi. Taburkan sedikit bijan putih diatasnya.
- Potong dengan pisau tajam dan hidangkan.
- Selamat mencuba dan bon appétit!
*Nota tambahan :
- Bahan-bahan boleh dibeli di Tesco dan Billion dengan harga hampir sama.
- Sumo Calrose Rice, 1kg RM 9.90 di bahagian beras.
- Rumpai laut keping (Yaki Nori), Sebungkus 10 keping, RM 6.90 di bahagian rempah ratus kering.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar