Bahan Dasar :
- 500 gram daging
- Minyak masak untuk menumis
- Sedikit rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis)
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 2 bungkus serbuk kari daging (saya guna jenama Hang Tuah)
- 2 kotak kecil santan
- 10 biji buah keras (rendam dengan air suam, setelah lembut, tumbuk atau kisar)
- 2 helai daun pandan
- Garam
Cara Memasak :
- Rebus daging terlebih dahulu selama 30 minit. Setelah rebus, ketepikan untuk menumis bahan lain.
- Panaskan minyak. Tumis 4 sekawan, daun pandan, bawang putih dan bawang merah.
- Selepas naik bau, masukkan daging yang sudah direbus tadi.
- Masukkan sedikit air.
- Bancuh rempah daging dengan sedikit air. Kemudian, masukkan dan gaul rata dengan daging.
- Tambah sedikit air dan masak sehingga daging lembut.
- Setelah daging lembut, masukkan santan dan buah keras yang telah dikisar.
- Gaul sebati. Perasakan dengan garam. Masak sehingga pecah minyak.
- Siap! Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat mencuba!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar