Bahan Dasar :
- 2 cawan beras
- 2 genggam pucuk daun lemuni
- 1 batang serai
- 1 biji bawang besar
- 1 kotak kecil santan
- Garam
Cara Memasak :
- Basuh beras seperti biasa. Toskan, masukkan ke dalam periuk nasi dan ketepikan.
- Kisar pucuk daun lemuni sehingga halus.
- Masukkan ke dalam beras tadi dan gaul rata.
- Kemudian, masukkan santan, hirisan bawang, serai dan garam. Gaul rata.
- Masukkan sedikit air mengikut sukatan memasak nasi seperti biasa sebagai tambahan daripada santan tadi.
- Masak nasi seperti biasa.
- Siap! Boleh dihidang dengan telur rebus dan sambal tumis ikan bilis atau sambal tumis apa pun.
- Rasanya sedap, macam nasi lemak malah ada rasa berherba.
- Selamat mencuba!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar