Bahan Dasar :
- 500 gram udang
- 1 pokok daun bawang
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Lada hitam
- 2 sudu minyak bijan
- 1 biji telur
- Garam
- 1 inci halia
- Kulit ladu
Cara Memasak :
- Cincang halus isi udang dan masukkan dalam bekas.
- Masukkan telur, hirisan daun bawang, bawang putih, bawang besar, halia, (semuanya hiris halus) sedikit lada hitam, garam dan minyak bijan.
- Gaul sebati.
- Keluarkan kulit ladu. Boleh yang warna putih atau kuning.
- Sediakan air di dalam bekas untuk dijadikan gam pada kulit ladu.
- Letak kulit ladu di atas telapak tangan. Isikan inti udang tadi di tengah-tengah dengan kuantiti sederhana.
- Basahkan jari dengan air dan sapu di keliling kulit ladu. Kemudian, bentukkan mengikut keinginan masing-masing.
- Sementara itu, panaskan pengukus. Setelah siap, kukus ladu selama 15 minit.
- Sedap di makan dengan minyak cili! Selamat mencuba.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar