Sharing Recipes | Prawn Dumplings


 Bahan Dasar :
  1. 500 gram udang
  2. 1 pokok daun bawang
  3. 1 biji bawang besar
  4. 3 ulas bawang putih
  5. Lada hitam
  6. 2 sudu minyak bijan
  7. 1 biji telur
  8. Garam 
  9. 1 inci halia
  10. Kulit ladu 
Cara Memasak :
  1. Cincang halus isi udang dan masukkan dalam bekas.
  2. Masukkan telur, hirisan daun bawang, bawang putih, bawang besar, halia, (semuanya hiris halus) sedikit lada hitam, garam dan minyak bijan. 
  3. Gaul sebati. 
  4. Keluarkan kulit ladu. Boleh yang warna putih atau kuning. 
  5. Sediakan air di dalam bekas untuk dijadikan gam pada kulit ladu.
  6. Letak kulit ladu di atas telapak tangan. Isikan inti udang tadi di tengah-tengah dengan kuantiti sederhana. 
  7. Basahkan jari dengan air dan sapu di keliling kulit ladu. Kemudian, bentukkan mengikut keinginan masing-masing. 
  8. Sementara itu, panaskan pengukus. Setelah siap, kukus ladu selama 15 minit.
  9. Sedap di makan dengan minyak cili! Selamat mencuba.

Made by : Noor Husna

Komentar