Bahan Dasar :
- 500 gram ayam bahagian kepak
- Tepung jagung
- 5 ulas bawang putih
- Serbuk lada hitam kasar
- 6 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu madu
- Minyak masak
- Garam
- Bijan putih
- Daun bawang
Cara Memasak :
- Bersihkan ayam dan toskan.
- Gaul ayam dengan serbuk lada hitam kasar dan garam. Kemudian, masukkan tepung jagung mengikut kuantiti keinginan masing-masing.
- Fungsi tepung jagung adalah untuk menjadikan ayam goreng jadi rangup.
- Kemudian, panaskan minyak dan goreng sehingga masak dan ketepikan.
- Untuk sos pula. Tumis bawang putih yang dicincang halus. tumis sampai garing. Kemudian, masukkan kicap manis dan serbuk cili.
- Gaul rata sampai mendidih. Kemudian, masukkan madu. Kacau sedikit dan tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk lain.
- Saya suka celupkan ayam ke dalam sos. Kalau nak sapu dengan berus memasak pun boleh. Nak campak ayam dalam sos di dalam kuali dan gaul rata pun boleh.
- Terpulang mengikut kehendak masing-masing.
- Selepas siap salutkan ayam dengan sos tadi, taburkan bijan putih dan daun bawang.
- Siap!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar