Bahan Dasar :
- 500 gram ayam
- Rempah tandori
- Tepung jagung
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang merah saiz sederhana
- 3 ulas bawang putih
- Minyak masak
- Garam
Cara Memasak :
- Cuci bersih ayam dan toskan.
- Kisar halia, bawang putih dan bawang merah hingga halus.
- Selepas itu masukkan bahan kisar ke dalam ayam yang telah dicuci bersih.
- Gaul ayam dan bahan kisar dengan rata. Perasakan dengan garam.
- Masukkan 2 sudu besar rempah tandori. Gaul rata. Ayam akan mula bertukar jadi merah selepas sebati dengan rempah.
- Masukkan 3 sudu tepung jagung. Gaul rata. Fungsi tepung jagung adalah untuk memastikan ayam goreng menjadi rangup.
- Panaskan minyak. Goreng ayam sehingga masak.
- Baunya seperti ayam di kedai nasi kandar. Boleh buat sendiri di rumah selepas ini.
- Selamat mencuba!
Nota Tambahan :
- Rempah tandori saya beli di kedai rempah Shahul Hamid, di pekan Kepala Batas.
- Pelbagai jenis rempah ada. Rempah samah, masak kicap, kurma, beriyani dan sebagainya.
- Kedai ini sangat terkenal di Pulau Pinang. Arwah abah dan kawannya selalu beli rempah di kedai ini untuk masak lauk kenduri kahwin pada waktu ketika dahulu.
- Boleh beli rempah dengan harga serendah RM2.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar