Bahan Dasar :
- 1kg udang
- 3 ketul gula batu bersaiz sederhana
- 2 sudu besar udang kering
- Tauhu
- Tauge
- Kangkung
- Telur
- Bawang goreng
- Garam
- Koey teaw/mee /bihun
Cara Memasak :
- Bersihkan udang. Buang janggutnya.
- Panaskan air secukupnya. Masukkan kesemua udang yang sudah dibersihkan.
- Masak sekejap sahaja. Jika terlebih masak, udang akan jadi keras. Masak udang dalam masa 4 - 5 minit.
- Toskan. Air rebusan tadi jangan buang. Masukkan ke dalam periuk.
- Kopek kulit dan kepala udang. Isi yang telah masak, ketepikan. Kisar kesemua kulit udang tadi. Kemudian, tapis dan ambil air. Lalu masukkan ke dalam periuk dan didihkan.
- Kisar halus udang kering dan masukkan ke dalam kuah.
- Biar didih, masukkan gula batu dan perasakan dengan garam. Kuah sudah siap!
- Selepas itu, goreng tauhu dan hiris.
- Bersihkan kangkung dan celur hingga masak kemudian hiris nipis.
- Taugeh dibersihkan dan diketepikan.
- Rebus telur dan potong. Akhir sekali, celur koey teaw, mee dan bihun.
- Boleh hidang dan makan. Selamat mencuba!
Nota Tambahan :
- Koey teaw /mee /bihun Hokkien aslinya perlu ada cili hitam dan cili merah.
- Kalau tak ada atau malas nak buat, hehehe, boleh makan dengan cili potong.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar