Bahan Dasar :
- 1 kg kaki ayam
- 15 biji cili kering
- 2 inci kunyit hidup
- 3 inci lengkuas
- 2 biji bawang besar sederhana
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 3 sudu besar kerisik
- 1 kotak kecil santan
- Minyak masak
- Garam
Cara Memasak :
- Bersihkan kaki ayam. Potong kukunya dan bersihkan. Kemudian, toskan.
- Goreng cabai kering, kunyit hidup, lengkuas, bawang merah, bawang putih, serai dipotong halus, halia sampai naik bau dan garing. Minyak jangan terlalu banyak.
- Selepas garing, masukkan ke dalam blender dan kisar halus.
- Selepas kisar, masukkan kembali ke dalam kuali.
- Sesudah masukkan bahan kisar, masukkan kaki ayam yang sudah dibersihkan. Masak sekali dengan bahan kisar sampai kaki ayam empuk.
- Kalau kaki belum empuk dan bahan kisar sudah kering, masukkan air sedikit.
- Kemudian, setelah kaki ayam empuk, masukkan santan dan kerisik. Gaul rata.
- Renehkan sedikit sampai pekat dan perasakan dengan garam.
- Mudah, cepat dan sedap! Selamat mencuba.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar