Bahan Dasar :
- 500 gram daging lembu /isi ayam /kambing
- 6 biji kentang
- 2 cawan susu penuh krim
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang lobak merah
- 1 batang kecil saderi
- 3 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos worcestershire
- Sedikit lada hitam
- Sedikit garam
- Sedikit daun rosemary, thyme dan parsley
Cara Memasak :
- Kentang shepherd pie (bahagian atas)
- Didihkan air terlebih dahulu. Kupas kentang dan potong kecil untuk senang masak.
- Masukkan kentang ke dalam air mendidih. Masukkan secubit garam dan biarkan betul-betul empuk.
- Selepas kentang empuk, buang air, toskan sekejap saja dan terus masuk ke dalam mangkuk untuk lenyekkan.
- Lenyekkan sampai halus. Kalau ada ketul-ketul kentang lagi maknanya kentang tak empuk betul,
- Setelah halus, masukkan susu penuh krim, secubit lada hitam dan gaul sebati.
- Letakkan di tepi. Mulakan memasak daging,
- Daging shepherd pie (bahagian bawah)
- Boleh guna daging kisar yang dijual dalam tiub tu. Boleh juga guna daging segar dan kisar dalam chopper.
- Panaskan kuali. Masukkan daging kisar.
- Saya tak guna minyak sebab nanti daging keluarkan minyak dan jusnya waktu memasak.
- Masak daging sampai daging betul-betul masak dan berubah warna.
- Selepas daging masak, masukkan bawang putih yang di titik, sedikit lada hitam. Gaul rata.
- Masukkan saderi dan lobak merah. Masak sebentar.
- Kemudian, masukkan sos worcestershire, kicap dan cili kisar. Gaul dan biar didih sebentar. Kalau terlampau kering, boleh masukkan sedikit air.
- Akhir sekali, masukkan daun rosemary, parsley dan thyme yang dipotong halus.
- Masak sebentar dan siap!
- Ambil bekas untuk dimasukkan ke dalam ketuhar.
- Masukkan daging yang telah dimasak ke dalam bekas. Ratakan, biar jadi satu lapisan.
- Kemudian, ambil kentang lecek. Ratakan dan buat satu lapisan di atas daging.
- Ratakan dengan baik. Selepas itu, masukkan ke dalam ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit atau sehingga bahagian atas kentang berwarna keemasan.
- Ting! Bunyi saja ketuhar, keluarkan. Taburkan dengan hirisan daun parsley.
- Siapppp! Nampak panjang resepi ni tapi senang nak buat. Selamat mencuba! Nyam nyam nyam!
Nota Tambahan :
- Daun rosemary, parsley dan thyme saya beli di Lotus. Murah, RM1.39 satu pek. Boleh simpan peti ais, pakai untuk masakkan lain.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar