Bahan Dasar :
- Kubis
- Cendawan enoki
- Tauhu telur
- 1 biji bawang besar /bawang Holland
- 1 kiub ayam
- Daun bawang
- 2 biji telur
- 2 sudu minyak cili
- Garam
Cara Memasak :
- Masak minyak cili dahulu atau boleh beli siap di pasaraya.
- Cuci cili kering dan sangai sampai kering tanpa minyak dalam kuali. Selepas itu, tumbuk dengan lesung batu atau kisar kasar.
- Masak minyak. Kuantiti keperluan masing-masing. Masukkan cili kasar tadi dan masak sampai didih. Perasakan dengan garam sedikit dan siap! Minyak cili kita.
- Baiklah. Masukkan 2 sudu minyak cili dalam periuk.
- Kemudian, masukkan air mengikut kuantiti diinginkan. Selepas mendidih, masukkan kiub ayam tadi.
- Boleh gantikan dengan stok ayam atau stok sayur jika ada.
- Selepas mendidih, masukkan kubis yang sudah dipotong, cendawan enoki, tauhu telur dan telur.
- Akhir sekali masukkan daun bawang dan perasakan dengan sedikit garam.
- Mudah! Cepat dan sedap di makan dengan nasi putih atau ramen. Nyam nyam!
- Selamat mencuba.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar