Bahan Dasar :
- 1kg kaki ayam
- 3 biji kentang
- 4 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang)
- 1 inci halia
- 2 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Minyak masak
- Daun sup dan daun bawang
- Garam
Cara Memasak :
- Bersihkan kaki ayam dan potong kukunya. Rebus dahulu. Setelah mendidih, buang buih pada air rebusan. Masukkan halia.
- Rebus sehingga kaki ayam empuk.
- Kemudian, masukkan rempah empat sekawan dan kentang.
- Rebus sehingga empuk dan perasakan dengan garam.
- Untuk tumis darah, panaskan 2 sudu besar minyak masak. Masukkan hirisan bawang merah dan putih. Masak sampai garing.
- Setelah garing, tuang dalam sup yang sudah siap tadi. Taburkan daun sup dan daun bawang.
- Mudah dan sedap! Selamat mencuba.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar