Sharing Recipes | Sup Kaki Ayam


 Bahan Dasar :
  1. 1kg kaki ayam
  2. 3 biji kentang
  3. 4 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang)
  4. 1 inci halia
  5. 2 ulas bawang merah
  6. 3 ulas bawang putih
  7. Minyak masak
  8. Daun sup dan daun bawang 
  9. Garam 
Cara Memasak :
  1. Bersihkan kaki ayam dan potong kukunya. Rebus dahulu. Setelah mendidih, buang buih pada air rebusan. Masukkan halia.
  2. Rebus sehingga kaki ayam empuk.
  3. Kemudian, masukkan rempah empat sekawan dan kentang.
  4. Rebus sehingga empuk dan perasakan dengan garam.
  5. Untuk tumis darah, panaskan 2 sudu besar minyak masak. Masukkan hirisan bawang merah dan putih. Masak sampai garing.
  6. Setelah garing, tuang dalam sup yang sudah siap tadi. Taburkan daun sup dan daun bawang.
  7. Mudah dan sedap! Selamat mencuba.

Made by : Noor Husna

Komentar