Bahan Dasar :
- 8 ekor ikan termenung (Nak guna ikan apa pun boleh)
- 3 biji tomato
- 7 biji bendi
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bawa merah
- 1 sudu besar rempah halba campur
- 2 tangkai daun kari
- 2 keping asam keping
- 1 kotak kecil santan
- Minyak masak
- 1 bungkus rempah kari ikan (Saya guna rempah Hang Tuah)
- Garam
Cara Memasak :
- Masukkan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah sampai naik bau.
- Masukkan rempah halba campur dan tumis lagi.
- Bancuhkan dulu rempah kari dengan sedikit air dalam mangkuk kecil supaya rempah tak berketul.
- Kemudian, masukkan bancuhan rempah tadi ke dalam tumisan. Masukkan asam keping juga.
- Masak rempah sampai pecah minyak.
- Kemudian, tambah sedikit air dan masukkan ikan.
- Selepas itu, masukkan tomato dan bendi.
- Didihkan. Kemudian, masukkan santan dan kacau sebati.
- Akhir sekali, selepas ikan masak, perasakan dengan garam.
- Siap! Selamat mencuba.
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar