Bahan Dasar :
- 1 ekor ikan siakap
- 2 ikat kangkung
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- 8 biji cili padi hijau
- 3 biji cili padi merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 4 biji limau kasturi
- Garam
Cara Memasak :
- Bersihkan ikan dan ketepikan.
- Kisar cili padi hijau, cili merah, bawang putih, bawang besar, kunyit hidup.
- Selepas kisar, tuang bahan kisar ke dalam kuali dan tambah air, didihkan.
- Masukkan juga serai yang sudah dititik.
- Selepas bahan sudah mendidih, masukkan kangkung dan ikan ke dalam kuah kengsom.
- Didihkan sampai ikan masak. Ikan tak perlu terlalu lama masak. Kalau terlebih masak isi jadi keras.
- Akhir sekali, perah air limau kasturi dan perasakan dengan garam.
- Mudah, cepat dan sedap!
Made by : Noor Husna
Komentar
Posting Komentar